Zonnepanelen op zandloper van 80 meter hoog

Zonnepanelen op zandloper van 80 meter hoog

In het hart van de Amsterdamse Zuidas is onlangs de zandlopervormige toren Hourglass verrezen. Het multifunctionele gebouw, dat duurzaam verwarmd én gekoeld wordt, zal na oplevering het BREAAM Excellent certificaat krijgen. Daarnaast zijn op het 80 meter hoge dak circa 300 zonnepanelen stormvast gemonteerd met speciale dakankers.

 

 

Stormvast montagesysteem

Op 80 meter hoog is er vaak sprake van extremere windinvloed. Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen tegen de stormachtige wind bestand zijn, hebben Van den Pol Elektrotechniek en Energy@theoffice besloten de installatie te verankeren aan de stalen en betonnen dakconstructies. Hiervoor hebben ze de stormvaste en ballastvrije oplossing van fabrikant Jual Solar gebruikt.

Jual Solar - Zonnepanelen op grote hoogte

Bewezen oplossing

Jual Solar heeft veel ervaring met projecten op deze hoogtes. Ze geven daarbij ongeacht de hoogte, complete systeemgarantie. Dit is mogelijk omdat ieder project compleet wordt doorgerekend op basis van specifieke details zoals windzone, terreincategorie, maximale wind- en sneeuwlast, type dakconstructie, isolatiedikte en isolatiesoort. Met deze informatie is exact te bepalen hoeveel en waar dakankers nodig zijn om een stormvaste installatie te kunnen garanderen.

 


Complexe dakconstructie

Bij dit project was het installeren van zonnepanelen op 80 meter hoogte dan ook niet de uitdaging. De complexiteit zat in de drie type dakvlakken. Het hoogste dak bestaat namelijk uit een roostervloer gemaakt van H-profielen met stalen roosters. Vanwege deze roosters was een ‘normale’ fixatie aan de H-profielen niet mogelijk. Jual Solar heeft daarom voor dit project maatwerk-dakankers ontworpen om alsnog te kunnen fixeren. Een ander bijzonder detail was dat het dak geen opstaande randen heeft. De zonnepanelen staan hierdoor altijd bloot aan de wind op 80 meter hoog. 

Jual Solar - Zonnepanelen op stalen dakconstructie Jual Solar - Zonnepanelen op flat / hoogbouw

Ook op de twee lager gelegen daken was sprake van roostervloeren in combinatie met een betonnen dakconstructie. Voor het betonnen dak met bitumen dakbedekking zijn ‘normale’ betonankers gebruikt. Deze zijn, na het voorboren, rechtstreeks zonder plug in de geïsoleerde betonnen constructie gedraaid. Dit is zowel geschikt voor massief beton als bij kanaalplaten.

Om na de doorboring het betonnen dak weer waterdicht op te leveren, heeft Energy@theoffice de Jual Solar  dakconsoles aan de ankers gemonteerd. Dit zijn rvs-rozetten met daaraan exact dezelfde dakbedekking als op locatie voor garantie op een waterdicht dak. Als laatste stap van deze totaal-oplossing, heeft Energy@theoffice het Jual Solar oost-west frame gemonteerd. Deze is ontworpen om de windinvloed te minimaliseren en om de originele dak functionaliteiten zoals waterafvoer te behouden.

Zonnepanelen op 80 meter hoog gebouw Jual Solar - Zonnepanelen in oost/west opstelling op betonnen dakconstructie met bitumen dakbedekking

Jual Solar

De Deense fabrikant maakt onderdeel uit van de Jual Group. Zij zijn sinds 1960 gespecialiseerd in allerlei accessoires voor op het dak en aan de gevel. Denk aan de fixatie van zonnecollectoren, ventilatiesystemen en warmtepompframes, maar ook speciale dakdoorvoeren. Al deze oplossingen zijn ontwikkeld om de dakfunctionaliteiten, dakbedekking en isolatielaag te respecteren. Het gewicht van het systeem en de windbelasting drukt bijvoorbeeld alleen op de fixatiepunten en niet op de isolatielaag en dakbedekking. Hierdoor sluit je het risico op lekkage door de caterpillar-werking uit. Een ander voordeel van ballastvrij monteren is dat er geen vuilophoping plaatsvindt en regenwater vrije doorgang heeft.

 

 

Distributie

In Nederland is Technea Duurzaam de exclusieve importeur/distributeur van Jual Solar. Hun engineers rekenen projecten door met speciale software, maken professionele werktekeningen en zijn regelmatig te vinden op projectlocaties voor opnames of een producttraining.

Team Jual Solar Nederland